اخبار اربعین ۹۸| برکات فراوان یک موقوفه در ملایر؛ اطعام چند‌ هزار زائر ایرانی و غیر‌ایرانی اربعین

اخبار اربعین 98| برکات فراوان یک موقوفه در ملایر؛ اطعام چند‌ هزار زائر ایرانی و غیر‌ایرانی اربعین

کهن شهر ملایر با برخورداری از موقوفات متعدد حسینی، افتخار میزبانی از زائران اربعین را دارد تا جایی که تنها از محل یک موقوفه چندین هزار زائر ایرانی و غیر ایرانی اطعام می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، وقف سنت حسنه‌ای است که دین مبین اسلام بر آن تأکید بسیار کرده و واقفان خیراندیش از قرن‌ها پیش تاکنون موقوفات ارزشمندی را از خود به یادگار گذاشته‌اند.

موقوفاتی که بسته به نوع نگاه واقف و شرایط زمان به دسته‌های مختلفی تقسیم‌شده و از کمک به ایتام و نیازمندان تا ساخت مسجد و مدرسه و بیمارستان را در برمی‌گیرد.

امابیشترین موقوفات در ایران به سرور و سالار شهیدان برمی‌گردد و می‌توان گفت بیش از 70 درصد موقوفات در همه استان‌ها به برگزاری روضه و مجالس آن حضرت اختصاص دارد.

نیتی که نشان از عشق و ارادت دیرینه مردمان این سرزمین به خاندان عصمت و طهارت داشته و ریشه در جاودانگی نهضت کربلا دارد.

کهن شهر ملایر هم با 160 موقوفه، وقف‌های متعددی مرتبط با امام حسین(ع) دارد و زیبایی آن‌ها صد چندان می‌شود؛ وقتی‌که با عاشقانه «اربعین» گره می‌خورد.

شاید صدسال پیش وقتی‌که مرحوم میرزا محمّد سیف‌الدوله بخشی از دارایی‌های خود را برای اطعام و پذیرایی زائران حضرت سیدالشهدا(ع) وقف می‌کرد؛ هرگز تصور نمی‌کرد دامنه این وقف تا قافله عشاق اربعین تداوم یابد.

حالا با گذشت ده‌ها سال از آن زمان، میراث ماندگار حاکم عدالت‌خواه به پذیرایی از زائران اربعین حسینی اختصاص‌یافته و شور و حال ویژه‌ای را در «سرزمین آریایی ها» ایجاد کرده است.

مردم ملایر از 4 سال پیش تاکنون با برپایی موکبی به نام بلند مادر سادات در ورودی شهر به استقبال زائران رفته و با جان و دل از آن‌ها پذیرایی می‌کنند؛ موکبی که هزینه‌های آن از طرف مردم و موقوفات مرتبط چون سیف‌الدوله تأمین می‌شود.

برکات فراوان یک موقوفه؛ اطعام زائران اربعین و خرید کفش و لباس برای عاشقان سیدالشهدا(ع)

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ملایر با اشاره به برکات فراوان موقوفه سیف‌الدوله در این شهرستان می‌گوید: بیش از 63 درصد شهر ملایر، موقوفه مرحوم سیف‌الدوله است که شامل املاکی با کاربری کشاورزی، تجاری، اداری و تعدادی روستا می‌شود.

پژمان جعفری در گفت‌وگو با «تسنیم» می‌افزاید: این واقف خیراندیش 3 نیت اصلی برای کار خود تعریف کرده که شامل برگزاری مراسم عزاداری برای حضرت سیدالشهدا(ع) در شب‌های جمعه و اطعام زائران آن حضرت، ساخت بیمارستان و درمان بیماران و ساخت مدرسه می‌شود.

وی بیان می‌کند: نیت‌های فرعی موقوفه سیف‌الدوله هم شامل تأمین چراغ و روشنایی حرم حضرت امیرالمؤمنین(ع) و مسجد پشت حرم امام حسین(ع)- که اکنون با حرم یکی شده- و دستگیری از زائران نیازمند کربلا در زمستان و تهیه لباس گرم و کفش برای آنها می‌شود.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ملایر اعلام می‌کند: سال گذشته از محل این موقوفه برای 112 زائر نیازمند لباس گرم و کفش در فصل زمستان تهیه شد و 65 میلیون تومان هم به موکب پذیرایی از زائران اربعین کمک شد.

جعفری تصریح می‌کند: با توجه به عبور قابل‌توجه زائران ایرانی و غیر ایرانی از محور اراک-ملایر، هر سال از محل نیت مرحوم سیف‌الدوله برای اطعام زائران حضرت سیدالشهدا(ع) نسبت به پذیرایی از زائران اربعین اقدام می‌کنیم.

وی می‌افزاید: مردم ملایر 4 سال است که با برپایی موکب فاطمه الزهرا(س) در ورودی شهر از سمت جاده اراک نسبت به اطعام و اسکان زائران اقدام می‌کنند و امسال دو موکب دیگر هم در محور آورزمان-نهاوند و روستای «توچغاز» در 6 کیلومتری ملایر و مسیر عبور زائران برپا می‌شود.

جعفری مطرح می‌کند: تاکنون 75 میلیون تومان از محل موقوفه سیف‌الدوله شامل مواد غذایی و اقلام موردنیاز برای این 3 موکب تأمین شده است.

اطعام 135 هزار زائر اربعین در ملایر

مسئول موکب فاطمه الزهرا(س) شهر ملایر هم در گفت‌و‌گو با «تسنیم» بیان می‌کند: موکب فاطمه الزهرا(س) شهر ملایر برای چهارمین سال متوالی از 17 مهر فعالیت خود را آغاز کرده و تا 5 روز پس از اربعین ادامه می‌دهد.

حمیدرضا زمانی می‌افزاید: روزانه 5 هزار وعده غذا برای نهار، 4 هزار وعده برای شام، 2 هزار وعده برای صبحانه و 2 هزار و 500 میان وعده در این موکب توزیع شده و ظرفیت اسکان 2 هزار نفر در هر شبانه‌روز هم وجود دارد.

وی می‌گوید: این موکب ظرفیت اسکان 500 نفر را داشته و 5 مسجد و حسینیه هم پیش بینی شده که در صورت نیاز از آن‌ها استفاده می‌شود.

زمانی با بیان اینکه همه هزینه‌های پذیرایی از زائران به کمک مردم و موقوفات مرتبط تأمین شده، اعلام می‌کند: مردم می‌توانند هدایا و نذورات نقدی خود را به شماره کارت 6273811097169723 نزد بانک انصار واریز کرده و هدایای غیر نقدی را به کانکس برپاشده در میدان امام خمینی(ره) ملایر تحویل دهند.

به گزارش تسنیم، هرچند مرحوم محمد میرزا سیف‌الدوله از خانواده قاجار بود، اما همواره از بی‌عدالتی دولت قاجار شکایت داشت تا جایی که بسیاری از اموال خود را برای رفاه حال اهالی شهری که خود اهل آن نبود؛ وقف کرد.

وی که صدارت «امیر تومان» کرمانشاه را بر عهده داشت در سفری از کرمانشاه به تهران وارد ملایر شده و وضعیت بد شهر از فقر گرفته تا بیماری و نبود مدرسه او را متأثر می‌کند.

او در بین الصلاتین با خداوند عهد و پیمان می‌بندد تا پیشنهاد خرید ملایر را به دولت داده و در صورت موافقت، آن را وقف بیمارستان، بهداشت و درمان، تعلیم و تعلم، کمک به زائران عتبات عالیات و رسیدگی به فقرا کند.

مرحوم سیف‌الدوله وقف نامه‌ای در 24 فراز تنظیم کرده و اصل درآمد حاصل از موقوفات متعدد را به ساخت بیمارستان و کمک‌هزینه بیماران نیازمند، ساخت مدرسه عالی و تعلیم و تدریس، کمک به فقرا، کمک به زائران عتبات عالیات و اطعام زائران عبور کننده از ملایر به عتبات اختصاص می‌دهد.

از نکات جالب این وقف نامه این است که واقف حتی بر تأمین علوفه موردنیاز چهارپایان کاروان‌های زیارتی و خرج سفر آن‌ها هم تأکید کرده است.

با این حساب می‌توان گفت که 4 دانگ و نیم شهر ملایر موقوفه سیف‌الدوله بوده و با به شمار آوردن چند روستای وقفی، مساحت بزرگی را به خود اختصاص می‌دهد.

او وصیت کرد که اگر مرگش در ملایر سر رسید؛ بدنش را در تپه «مناجات» همان‌جایی که با خداوند برای خرید شهر از دولت و وقف آن عهد کرد به خاک بسپارند و چنین شد و اکنون آرامگاهش در بوستان سیف‌الدوله که خود آن را ساخته واقع شده است.

گزارش از سمیه مظاهری

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon